(38) Maarten van Rossum Gouverneur, Kapitein en Super intendant-generaal van het Hertogdom Luxemburg en het graafschap Chiny

Twee jaar lang voerde Van Rossum het bestuur over Luxemburg. Makkelijk had hij het ook daar niet. Herhaalde malen moest hij optreden om dreigende invallen van de franse legers af te weren. Daarbij had hij vooral te kampen met het gebrek aan financiŽn, waardoor herhaaldelijk de plannen van Keizer Karel V lamgeslagen werden. 3000 Goudguldens had hij gekregen om de versterkingen van de stad Luxemburg vorm te geven.

Veel te weinig, en dus toog hij herhaalde malen naar Maria van Hongarije om te bedelen om meer geld.

Met zeer veel moeite wist hij van de vesting Luxemburg een schier onneembaar fort te maken.

Door de ligging van Luxemburg stad was het fort al min of meer onneembaar.

Onderstaande foto genomen in 2004 toont het laatste restant van het voormalige fort.

Ook kreeg Maarten van Rossum de opdracht om in 1554 het maasdal van een fort te voorzien. Het werd het fort Charlemont bij Givet nog niet wetende dat hij hier zijn dodelijke ziekte zou oplopen.

Zo ziet het fort Charlemont er vandaag de dag uit en is in gebruik door het franse leger.

We schrijven 1554. De strijd in de nederlanden laait verder op. Een Frans leger neemt het uitstekend versterkte stadje Mariembourg in en dringt door tot in Dinant voor het daar tot staan kan worden gebracht. Tijdens een inval in Henegouwen verwoesten de Franse troepen het kasteel van Maria van Hongarije te Binche en het kasteel Mariembourg. De tegenaanval was succesrijk. De Fransen werden verjaagd uit Henegouwen. Het was de laatste veldtocht van Karel V en Maarten van Rossum!

In 1555 bevond onze Maarten van Rossum zich in de vesting Charlemont die een aanval te duchten had. In het leger heerste een pestepidemie. Daar overviel hem de ziekte die hem uiteindelijk ten grave zou dragen.

verder, aflevering 39 terug, aflevering 37